dinsdag 24 juni 2008

The making of Kerst is communicatie



De cover van 'Kerst is communicatie' (pdf)is een digitale illustratie die op de studio van Woest is gerealiseerd. De techniek leent zich om geheel onder eigen regie afbeeldingen te produceren, die via fotografie moeilijk, niet of met hoge kosten te realiseren zijn. De opzet kan snel plaatsvinden, de belichting, het testen en het renderen van hoge-resolutieafbeeldingen, zoals voor deze krant is processor-intensief en kost snel iets meer tijd.

Voor deze illustratie zijn de ingrediënten relatief eenvoudig en zijn deze vanaf de grond opgebouwd. De doos voor de kerstballen is snel te maken in het modelleerprogramma.



Het binnenwerk, het 'bedje' voor de ballen is iets gecompliceerder, maar na het maken van één gedeelte makkelijk te repeteren.



De doos, het binnenwerk, de ballen en de haakjes zijn allen gemodelleerd en samengebracht tot een eenvoudige scene.



De materiaaluitdrukking en -eigenschappen worden aan de kerstballen toegekend door waarden in te voeren voor de verschillende componenten die bepalen hoe de virtuele lichtdeeltjes zich gedragen. Kerstballen kenmerken zich bijvoorbeeld door een hoge mate aan reflectie, waarbij de reflectie de kleur van de bal aanneemt. In dit geval is daarnaast een eenvoudige afbeelding van de cijfers 1 tot en met 8 om de vorm heen 'gewikkeld' die de getallen laat verschijnen.



Een enkelvoudige lichtbron zorgt als een wat schaduw, het licht en de reflecties die voor het realistische gevoel zorgen zijn afkomstig van een HDRI-bestand. Een fotobestand wat een veel het complete gamma aan licht bevat wat we met het menselijk ook kunnen zien. Wat veel meer licht-informatie is dan een gewone foto kan vastleggen. Na het renderen is het resultaat een afbeelding die behoorlijk fotografisch aandoet.

Het bestand wat als reflectie te zien is en tevens voor de lichtval in de afbeelding zorgt is onderstaande 360-gradenafbeelding, die als het ware om de virtuele scene gewikkeld wordt.



Vaak is er nog wel de nodige nabewerking nodig. Naast kleurcorrectie was er in dit geval ook sprake van een nieuw inzicht voor de kleur en opdruk van de middelste bal. Opnieuw 18 uur rekentijd was er niet, gelukkig is er dan Photoshop.



Het eindresultaat is een afbeelding die doet waarvoor hij gemaakt is: de juiste toon en sfeer van de kerstgeschenk-innovaties van Woest neerzetten.



Eén van de gereedschappen die het art department tot haar beschikking heeft is deze veelzijdige trucendoos. In de kerstkrant van Woest zijn ook de geschenkensite en de site van Het Loodswezen voorbeelden waarbij deze technieken voor snelle oogstrelende resultaten zorgt.
Ook andere manipulaties (zoals de hoorns in de Kinghorn Valley-foto's) zijn met deze technieken in house te realiseren. Naast fotorealistische afbeeldingen en packshots kunnen de verschillende softwarepakketten ook uiteenlopende illustratieve output leveren.

Ook op het vlak van (Flash-)animatie, video en motion graphics bewijst deze uitbreiding van het arsenaal van de artiesten regelmatig haar waarde. Met de juiste voorbereiding en ingrediënten geldt op dit gebied voorzichtig: alles kan.

Geen opmerkingen: