dinsdag 26 februari 2008

SpringWidgets: Web en desktop widgets


Even rondspeuren naar een eventueel verdienmodel op SpringWidgets levert niets op. De bestaansreden van deze gratis widgets voor online of op de desktop is vooral dat Fox Entertainment er een kanaal bij heeft gecreëerd voor hun content.
De widgets zijn, zoals bovenstaande klok, eenvoudig te integreren en aan te passen. En op Windows computers met een stukje extra software ook buiten de browser te gebruiken. Om bijvoorbeeld een eigen RSS reader samen te stellen, waarbij overzichtelijk ieders geselecteerde nieuws, roddel of blog altijd up-to-date in beeld is. Mogelijkheden die tot voor kort ondenkbaar of onbetaalbaar waren.

De Grote Jongens zijn ondertussen ook druk bezig met (wél) platform-onafhankelijke systeempjes, Adobe heeft AIR uit de bèta-fase gehaald, Windows heeft SilverLight in de aanbieding (en versie 2 in bèta).
Zaken die hieruit komen zijn bijvoorbeeld programma's waarmee in een hoekje van het pc-scherm de Ebay-biedingen in de gaten gehouden kunnen worden, het online telefoonboek geraadpleegd kan of men bijvoorbeeld uren zoet is in de Adobe Media Player waarmee de tv steeds minder aan hoeft.

Niet alleen maar leuk natuurlijk. Widgets en gratis software zijn óók een manier om bij mensen in hun hoofd te komen. Juist omdat het mensen helpt te lezen en te zien wat hen écht interesseert, kunnen adverteerders hier hun voordeel mee doen.

Geen opmerkingen: